Home

Nieuws

Celstraf voor illegale vermeerdering bonenzaad

De directeur van een bedrijf in Granada (Spanje) is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en een geldboete voor het illegaal vermeerderen en verkopen van bonenzaad.

De rechtszaak was aangespannen door het bedrijf 'Geslive' dat voor een groot aantal partners  toeziet op de naleving van de kwekersrechten in Spanje. Het gaat in dit geval om de bonenrassen Donna (Nunhems) en Fasili (Rijk Zwaan).  Volgens de rechter heeft de veroordeelde bewust het wettelijk kwekersrecht geprobeerd te omzeilen. De directeur van het bedrijf in Bérchules (Granada) heeft het zaad van beide rassen zelf vermeerderd en verkocht  zonder medeweten van de licentiehouders.  Dit ziet de rechter als een inbreuk op industrieel eigendom van beschermde plantenrassen. De wettelijke maximumstraf hiervoor staat op twee jaar celstraf. In deze zaak heeft de rechter een veroordeling van 6 maanden celstraf uitgesproken plus een vergoeding voor de door licentiehouders geleden schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.