Home

Nieuws

Argwaan sector bij financiële hulp supermarkt

Inkoper Superunie gaat vanaf 1 oktober een groep leveranciers sneller betalen, maar wel tegen een tarief. Dat systeem wekt argwaan in de sector, maar het kan leveranciers ook helpen.

Feitelijk is er niet veel veranderd met vroeger, toen je 30 dagen als leverancier op je geld moest wachten en als je eerder geld wilde, kostte je dat een korting, zegt een fruitleverancier over supply chain financing. Nu de supermarkten de betalingstermijnen oprekken, komen ze met dit instrument waarbij ook de ING betrokken is, stelt hij.

Doordat Superunie een gezond bedrijf is, kunnen leveranciers zich via de betrokken bank eerder laten uitbetalen, maar tegen aantrekkelijke tarieven, stelt Superunie in verschillende media, waarbij het hint op een langere betalingstermijn.

Tarieven

Een andere fruitleverancier denkt dat eerst moet worden afgewacht wat de tarieven zijn voor die betalingen via ING. Voor leveranciers die aangesloten telers al uitbetalen vòòr ze het geld van Superunie ontvangen, kan het interessant zijn. Zeker voor leveranciers die onder druk staan en waarvoor kredieten bij de bank relatief duur zijn. "Ik begrijp de argwaan bij de leveranciers, maar ik geloof dat het voor een aantal bedrijven wel degelijk interessant kan zijn. Voor bedrijven die nu geen financiering kunnen krijgen, is dit geen sigaar uit eigen doos."

Factoring

Het model van supply chain financing lijkt een omgekeerde variant van factoring, dat al langer bestaat. Daarbij kan een leverancier de vordering op de supermarktketen verkopen tegen bijvoorbeeld 95 procent van de factuur. Niet duidelijk is of deze tarieven van bevoorschotting aantrekkelijker zijn. ING komt later nog met een reactie. Superunie was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.