Home

Nieuws laatste update:10 jun 2014

Zware hagelbui treft tuinbouw West-Vlaanderen

Een zeer zware hagelbui in West-Vlaanderen heeft forse schade aangericht in de open teelt en in de kassen.

Hectares kassen en gewassen zijn vernield, zo blijkt zondag uit een eerste inventarisatie. Berichten maakten melding van hagelstenen ter grootte van pingpongballen. Volgens de Boerenbond heeft de hagelbui van zaterdagavond tot veel schade geleid in West-Vlaanderen en delen van Brussel. In andere provincies is minder schade gemeld, maar daar is de hagelbui ook overheen getrokken.

Teler Filip Vantornout in Wingene had net zes hectare snijbiet ingezaaid, alles is weggespoeld. De precieze schade is pas over een aantal dagen zichtbaar. De kassen in die regio zijn ook geraakt. Gewas, zoals sla, is door de glasschade niet meer te verkopen.

Volgens de Boerenbond is schadevergoeding mogelijk als de hagelbui tot algemene ramp of landbouwramp erkend wordt. De Boerenbond vindt dat het weer van zaterdagavond daaraan voldoet. De bui was live op de Belgische televisie. De oefenwedstrijd België-Tunesië in Brussel voor het WK voetbal werd stilgelegd door de hagelbui.

Of registreer je om te kunnen reageren.