Home

Nieuws 1 reactie

'Wet tegen prijsstunten supermarkt werkt niet'

Wetgeving tegen het prijsstunten van supermarkten werkt niet, zo blijkt in België en Duitsland.

Duitse wetgeving om supermarkten te verbieden product onder inkoopprijs aan te bieden, leidt bijvoorbeeld aantoonbaar niet tot een vermindering van prijsdruk. In België werd een dergelijke regeling door een gerechtelijke uitspraak juist onderuit gehaald. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een kamerbrief. Dergelijke wetgeving zou er volgens Wakker Dier moeten komen voor versproducten, vooral om het stunten met vlees te voorkomen.

In Duitsland wordt wel melding gemaakt van de verkoop van product onder inkoopprijs, maar het zijn daarbij vooral kleine toeleveranciers die klagen. Deze bedrijven weten vaak niet of de lage prijs in de winkel het resultaat is van een lage inkoopprijs door een concurrent of dat inderdaad sprake is van een overtreding. Bovendien blijkt dat kleine ondernemingen vaak niet durven te klagen, omdat ze de contractuele relatie met de afnemer niet op het spel willen zetten. Het kan alleen met actieve controle vanuit de toezichthouder, wat zou leiden tot aanzienlijke toezichtkosten en een verhoging van de administratieve- en toezichtlasten voor bedrijven, schrijft Dijksma.

Nederland monitort wel de prijsvorming in de keten voor landbouw- en tuinbouwproducten en heeft een gedragscode voor eerlijke handel.

Eén reactie

  • C.A. vd Houwen

    We krijgen vanuit de 'supermarkt' steeds meer eisen qua certificaten en residu van gwb middelen, maar waar blijft het fairtrade (EU) certificaat????
    Dit certificaat is overduidelijk niet wenselijk voor de supermarkt, de lto zou dit moeten aankaarten bij sharon Dijksma zodat het een verplichting wordt om hieraan te voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.