Home

Nieuws 2 reacties

Weerstand tegen Duits plukloon van 8,50 euro

De Duitse sector voor verwerking van groente en fruit waarschuwt voor gevolgen van Duitse plannen voor een minimumloon.

Daardoor zou het Duitse loon voor seizoensarbeid minimaal op €8,50 per uur komen te liggen per 2015. De loonkosten voor oogstwerk stijgen daardoor 70 procent, stelt de Duitse koepel BOGK.

Voor een pot augurken moet een consument straks minsten 20 cent meer betalen. Dat zet Duitse telers en verwerkers op achterstand, zo stelt Konrad Linkenheil, voorzitter van BOGK. Hij verwijst daarbij naar Nederland waar na invoering van het minimumloon in de jaren tachtig leidde tot het verdwijnen van industrie. De Duitse groentenverwerkingsindustrie biedt werk aan 10.000 werknemers. Concurrentie wordt onder meer gevoeld uit Turkije.

Op 4 juli praat het Duitse parlement over wetgeving voor minimumloon. BOGK vraagt, net als landbouworganisaties, om afzwakking en een overgangstermijn.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Het zal de consument een worst zijn dat een pot augurken 20 cent meer kost zolang er niet een 20 cent goedkopere naast staat. Beste Duitsers dat noemen we nu een level playing field en daar zitten wij mbt het invoeren van een minimumloon in Duitsland met smart op te wachten. Zeker voor een mede EU land is dit verschil niet te verkopen.

  • W van Leeuwen

    Het gaat om de kostprijs niet de winkelprijs. 

    En dat level playing field is er. Je mag je eigen minimumloon bepalen als land.  Grieken doen dat ook. Maar die passen het ook nog wel aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.