Home

Nieuws

Rabobank wil coördinerende rol financiering

Rabobank wil een meer coördinerende rol gaan spelen bij financiering van agrarische bedrijven waar ook derden bij betrokken zijn. Dat zegt Wim Thus, directeur landbouw.

Hij zegt dat in een reactie op de oproep van LTO aan banken om met nieuwe financieringsvormen te komen. ING zegt dit ook te overwegen.

De banken reageren op een oproep van LTO-voorzitter Albert Jan Maat eerder deze week, aan banken om met nieuwe oplossingen te komen voor toekomstige financiering van agrarische bedrijven. Maat zei dit naar aanleiding van de constatering van het landbouw-economisch instituut LEI Wageningen UR maandag dat voor land- en tuinbouwbedrijven externe financiering belangrijker wordt en daarmee ook de houding van banken.

standaardkredieten

Thus verwacht dat in de toekomst meer diversiteit zal ontstaan, naast de standaardkredieten en financieringsvormen zoals die nu gelden. "Nu zit de bank samen met de klant aan tafel, maar in de toekomst zullen daar vaker derde partijen bij aanschuiven die ook geld inbrengen." De bank zal niet altijd meer de hoofdfinancier zijn, maar een meer coördinerende rol gaan spelen om een investering van een ondernemer gefinancierd te krijgen. "Onze rol wordt meer om partijen bij elkaar te brengen en te houden", aldus Thus.

Innovaties

Hij verwacht dat deze nieuwe manier van financieren vooral aan de orde zal zijn bij investeringen van innovaties waarbij ketenpartijen, maatschappelijke organisaties of andere ondernemers een financiële bijdrage leveren. "Doorsneefamiliebedrijven zullen niet snel met nieuwe financieringsvormen te maken gaan krijgen. Het gaat om risicovolle investeringen voor innovaties."

ING-sectormanager Cor Bruns beaamt dat banken minder snel investeren in risicovolle, innovatieve initiatieven van boeren. "Een bank zal een rol krijgen en meer als coördinator optreden om geld van derden zoals overheid, bedrijfsleven of andere participerende ondernemers voor een financiering rond te krijgen. Wij oriënteren ons nog op deze nieuwe taak voor de bank."

ABN Amro kon nog niet inhoudelijk reageren op de oproep van Maat en de LEI-cijfers.

Afhankelijkheid

LTO-voorzitter Albert Jan Maat deed maandag een beroep op banken om met nieuwe, creatieve oplossingen te komen voor financiering van agrarische bedrijven. De bedragen die boeren en tuinders lenen, zijn volgens het LEI de afgelopen tien jaar verdubbeld en liggen nu rond de €700.000 per bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.