Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:13 jun 2014

Opnieuw heffingen telers na verdwijnen PT

Minister Kamp wil branche-organisaties en producentenorganisaties relatief veel ruimte geven om heffingen op te leggen aan teelt en handel.

Die ruimte mag echter niet leiden tot een nieuw Productschap Tuinbouw. Dat schrijft de minister van Economische Zaken in een kamerbrief over de voorwaarden voor producentenorganisaties  en brancheorganisaties.

Nieuw Europees beleid geeft beide organisaties meer bevoegdheden. Beide organisaties mogen – als ze genoeg telers of handel vertegenwoordigen - een aanvraag doen om heffingen verplicht op te leggen aan niet-leden. De minister neemt dat besluit vervolgens.

Kamp heeft bekend gemaakt dat hij die heffingen op veel terreinen wil inzetten. Buiten onderzoek en innovatie wil Kamp die heffingen ook mogelijk maken voor onderwerpen als plantgezondheid, opstelling van standaardcontracten, afzet, maatregelen om het potentieel van producten te bevorderen en optimaal te benutten, maatregelen ter bescherming van de biologische landbouw, oorsprongsbenamingen, kwaliteitslabels en geografische aanduidingen. Maar ook  de monitoring van de kwaliteit van de producten en het beheer van bijproducten definitie van minimumkenmerken en -normen inzake verpakking en aanbiedingsvorm of het gebruik van gecertificeerd zaaizaad.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Dus weer wordt er gaat er geheven worden om maatregelen te bekostigen die het aanbod nog verder vergroten, maar niet om de markt te stimuleren?

  • J.M.G. Amendt

Of registreer je om te kunnen reageren.