Home

Nieuws

Jonagold in lastig parket

Het bewaarras Jonagold heeft het lastig op de huidige fruitmarkt. Het zomerfruit is vroeger.

Rusland vraagt minder en door kwaliteitsverbetering bij Elstar is dat ras nog prominent aanwezig. Het zijn allemaal oorzaken voor de prijsdruk die gevoeld wordt. Een verkoper in België schat dat voor de beste appels enkele centen per kilo is ingeleverd afgelopen week. Voor de mindere appels is het nog lastiger goede afzet te vinden.

Op de binnenlandse markt spreken onderzoekers van AMI over een markt met constante afzetvolumes in vooral vaste leverprogramma's. De prijs die uitbetaald wordt aan telers reikt volgens onderzoekers net onder de 60 cent in week 23 (75-80 mm of 80-85 mm). Een Belgische veiling noemt evenwel uitschieters tot 85 cent, maar dat moeten uitzonderingen zijn. In week 23 was er ook al prijsdruk op de Belgische veilingen.  De kleinste en grootste maten Jonagold lopen parallel aan de prijzen bij Poolse afzetorganisaties rond het niveau van 30 cent per kilo.

De Nederlandse supermarkten richten acties in het fruit nu vooral op perziken, meloen en kersen. Daar komt het appelassortiment wat bekaaid van af. Toch heeft Jumbo een actie rondom Kanzi met 1,99 per kilo (normaal €2,99). Ook C1000 vergeet niet een appelactie te starten rondom Elstar voor €1,19 (normaal € 1,79).

Of registreer je om te kunnen reageren.