Home

Nieuws

Hepatitis A plots risico in groente en fruit

Een groot aantal besmettingen door het virus hepatitis A werd in 2013 en dit jaar toegeschreven aan fruit. Het virus werd voorheen nauwelijks gekoppeld aan groente of fruit.

Dat schrijft het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa in het jaarverslag van haar meldsysteem RASFF.

Sinds 1 januari van 2013 zijn 1.315 besmettingen van dit virus gemeld, waarvan 240 ziektes aan één uitbraak gekoppeld zijn. Ook Nederland is in het onderzoek betrokken. Het Nederlandse zachtfruit was één van de terreinen waar mogelijk de herkomst van de besmetting zou liggen, maar niet is gevonden.

Italië

De zaak werd eerst gekoppeld aan Italië. Het zou vooral om mensen gaan die Italië bezocht hebben, maar daarna werden ook zieken gemeld in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland.

De zoektocht naar de bron is ingewikkeld omdat de eerste uitbraak gekoppeld is aan een taartvulling van gemixt zachtfruit uit Italië, maar met grondstoffen uit Bulgarije, Canada, Polen en Servië. Verder is er maar één Europees laboratorium in staat om diepgravend onderzoek te doen naar het virus in voeding.

EFSA

In oktober 2013 werd het Europese instituut Efsa ingeschakeld voor het onderzoek. Deze werkgroep liet ook nader onderzoek in Nederland uitvoeren. De meest recente meldingen van het virus komen uit Zweden, Frankrijk en Noorwegen, waar het virus dezelfde eigenschappen heeft als de uitbraak een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.