Home

Nieuws laatste update:5 jun 2014

Groentetelers Hoeksche Waard in onzekerheid na brand

Nog altijd is niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de brand bij Shell in Moerdijk voor de gewassen in de Hoeksche Waard. Mogelijk donderdagmiddag verwachten de autoriteiten meer te kunnen zeggen over maatregelen.

Nog steeds melden mensen neergeslagen roetdeeltjes bij de veiligheidsregio. Die percelen worden dan bezocht en in kaart gebracht. Het verpreidingsgebied wordt momenteel in kaart gebracht en RIVM onderzoekt binnen dat gebied. Bij een eerste onderzoek van de roetdeeltjes werden zware metalen aangetroffen. Vrijdag verwacht het RIVM uitkomsten van dat onderzoek te kunnen presenteren.

Duidelijk is al wel dat na de brand bij Shell Moerdijk roetdeeltjes zijn neergeslagen in de Hoekse Waard. Voorlopig is het advies aan consumenten om groente waar roet op is aangetroffen, weg te gooien. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van de gemeente Strijen zei woensdag te hopen dat onderzoek zal uitwijzen dat de gevolgen van de brand bij Shell in Moerdijk minder groot zijn dan de Chemie-Pack brand in 2011. Toen viel de brand van januari ook in een lopend spruitenseizoen. Nu wordt voor deze groente niet geoogst.

Moerkerke:"We beseffen dat telers vooral door de onzekerheid getroffen worden, maar we verwachten snel duidelijkheid te kunnen verschaffen, in plaats van de vier dagen in 2011." Het Calamiteitenmeldpunt van het GroentenFruit Huis kon vanmorgen niet reageren. Ook LTO komt later met een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.