Home

Nieuws

'Groentenhandel niet verstoord door brand Shell'

Het Calamiteiten meldpunt van het GroentenFruit Huis zegt geen signalen te hebben dat de afzet in groente en fruit gehinderd wordt door de onzekerheid die er is over neerslag van chemische stoffen in de Hoeksche Waard.

De voorzorgsmaatregelen die genomen zijn, zoals het afkoppelen van waterbassins, behoren tot de standaard voorzorgsmaatregelen voor draaiboeken van bedrijven. "Bij de recente brand in Poeldijk is dat ook geadviseerd", stelt het GroentenFruit Huis. De maatregel voorkomt dat het water vervuild raakt van roetneerslag op de kassen.

Het centrum monitort de situatie en is in nauw contact met LTO en de Veiligheidsregio. Met name die laatste instantie zal met adviezen komen als dat nodig is. "Bij ons is niet bekend dat telers nu geblokkeerd zijn of dat er überhaupt roet op percelen is aangetroffen", laat het calamiteitencentrum weten. De Veiligheidsregio verwacht later vandaag mogelijk met een 'handelingsperspectief te komen' ook voor de betreffende telers.

Ook LTO heeft geen signalen dat problemen bestaan bij telers met gewas ter velde. Veel gewassen zijn niet oogstbaar op dit moment, waardoor een tijdelijk oogstverbod geen direct effect zal hebben. De drie organisaties konden niet zeggen of zo'n advies er nu wel ligt of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.