Home

Nieuws laatste update:5 jun 2014

Dijksma vindt discussie landbouwministerie overtrokken

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt de aanhoudende discussie over het afschaffen van het landbouwministerie overtrokken.

Structuren op papier zijn van secundair belang en de sector moet zichzelf "niet opsluiten in een eigen wereld of departement", aldus Dijksma in antwoord op een vraag tijdens de Agri Food Top. "Het gaat om de inzet die we doen voor de sector en niet om Haags gedoe." Dijksma ging in op een vraag van Peter Jens, voorheen directeur van Biologica en momenteel consultant in Brussel en directeur van stichting PuraNatura. Jens zei dat het in het buitenland nauwelijks te verkopen valt dat Nederland als toonaangevend agrarisch land geen toegewijd ministerie heeft. Dijksma had de klacht vaker gehoord maar antwoordde dat ze die discussie 'nooit, echt niet', voert.

Sterker, volgens Dijksma weten de meeste buitenlandse topmannen en ambtsdragers nauwelijks het verschil tussen de titel die ze officieel voert, namelijk 'minister for agriculture' en de titel die ze zou voeren als er een landbouwministerie was, namelijk 'minister of agriculture'. "Toegegeven, ik begin er zelf ook niet over." Aandacht voor de sector is er volgens Dijksma binnen het ministerie voldoende. "Het is volkomen terecht dat we binnen EZ één van de belangrijkste onderwerpen zijn."

Ze noemde in een toespraak voorafgaand aan de vragensessie het zeer belangrijk dat in Nederland een mentaliteitsverandering plaatsvindt. "Nederlanders geven minder uit aan voeding dan mensen in omringende landen." Nederlanders moeten volgens haar meer bourgondisch worden. Volgens Dijksma kopen mensen niet op basis van principes, maar prijzen. De dag na de spotjes van Wakker Dier over vermeend gebrek aan dierenwelzijn in de pluimveehouderij stijgt volgens haar de verkoop van goedkope kip.
"Maar ik geloof wel dat een bewustwordingsproces is ingezet." Ze verwijst daarbij naar de stijging van de verkoop van als duurzaam geclassificeerde voeding die vandaag werd gerapporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.