Home

Nieuws

Bundeling groente over de grens stokt

GMO-gelden vormen een te groot risico om bundeling van telersverenigingen in verschillende landen te bereiken.

Daarover is discussie in het beheerscomité Groenten en Fruit in Brussel. In België zijn deze samenwerkingsvormen het verst ontwikkeld met ook Nederlandse afzetorganisaties, zoals Fruitmasters in de unie voor producentenorganisaties European Fruitcooperation (EFC), maar ook Veiling Zundert in In-Co.

België heeft deze internationale afzetorganisaties erkend, maar loopt dus ook risico's als voor individuele afzetorganisaties (zoals Fruitmasters in Nederland) de Europese Commissie geld terugvordert. België wordt dan als erkennende lidstaat aangeslagen voor de terugvordering voor afzetorganisaties in andere landen, terwijl het zelf niet de controle voert op de uitvoering van GMO bij die afzetorganisaties in die andere landen. België wil dat ook andere lidstaten een deel van het risico op terugvordering op zich nemen. Daarover vindt binnenkort informeel overleg plaats tussen betrokken lidstaten als Nederland, Duitsland, België, maar ook Frankrijk en Spanje.

Die risico's leiden bijvoorbeeld nu ook tot vertraging bij erkenning van een grote Europese organisatie Freshcoop. Dat is een initiatief van 3 Franse producentenorganisaties (SICA Saint-Pol, UCPT, Terres de Saint-Malo), de Bretonse Cerafel en drie Belgische producentenorganisaties en koepel Lava. Belgische en Franse telers krijgen daardoor een sterkere positie ten opzichte van supermarkten.

Door internationale bundeling in transnationale unies van producentenorganisaties kan ook de teelt in nieuwe lidstaten profiteren van kennis in het westen van Europa, terwijl het ook de markt kan openen in die landen voor West-Europese telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.