Home

Nieuws

Britse groenteteelt gekrompen

Het areaal groente in Groot-Brittanië is vorig jaar gekrompen met acht procent. Er verdween honderd hectare kassen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse land- en tuinbouwtelling van het plattelandsministerie Defra. Het Britse tuinbouwareaal is vorig jaar verder ingekrompen naar 140.000 hectare, ruim zes procent minder dan in 2012 en het laagste niveau dat ooit is geregistreerd. Zo'n 30 jaar geleden telde Groot-Brittannie nog meer dan 200.000 hectare aan tuinbouwgrond maar dat is sindsdien gestaag teruggelopen.

Van die tuinbouwgrond bevindt 1.400 hectare zich in kassen of onder plastic, weer 100 hectare minder dan eind 2012. Verder is 98.200 hectare bestemd voor vollegrondsgroente. Aan boomgaarden telt Defra 21.300 hectare terwijl 8.600 hectare in beslag wordt genomen door klein fruit zoals aardbeien of frambozen. Tenslotte is er ook 10.300 hectare voor de sierteelt en bollen.

Al die arealen zijn kleiner dan in de voorgaande jaren, met de sterkste daling van bijna acht procent bij de groenteteelt. Die sector bereikte een hoogtepunt rond 2003 toen er meer dan 112.000 hectare aan groente werd geteeld maar ook dat is sindsdien meer de klad in gekomen.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.