Home

Nieuws

Brit heeft geen idee over seizoenen fruit en groente

De meeste Britten hebben geen idee wanneer bepaalde soorten fruit eigenlijk 'in het seizoen' zijn. Veel mensen weten ook niet dat sommige groenten of fruit, zoals aubergines, mais of zelfs bloemkool en worteltjes, in eigen land worden verbouwd.

Dat blijkt uit een opinie-onderzoek onder tweeduizend mensen door LEAF, een organisatie voor duurzame land- en tuinbouw die probeert de consumenten meer te 'koppelen' aan de bron van hun voedsel. Driekwart van de ondervraagden gaf toe niet te weten wanneer bepaalde fruit of groente eigenlijk geoogst worden. Eén op de vijf weet ook niet dat je Britse worteltjes of zelfs appels uit Britse boomgaarden kunt kopen. Bij ijsbergsla loopt dat op tot één op de drie.

Voor wintergroente geldt hetzelfde, want opnieuw één op de vijf is niet op de hoogte van het feit dat de spruitjes die traditioneel met Kerst op tafel komen in eigen land worden geproduceerd. Dat kan in dat geval echter ook wat te maken hebben met de naam, spruitjes heten immers in het Engels 'Brussels sprouts'.

Meer dan zes op de tien Britten weet ook niet dat je in de zomer Britse aardbeien kunt kopen en dat die in andere tijden van het jaar meestal van elders worden aangevoerd. Dat is opmerkelijk, denkt LEAF, omdat aardbeien altijd worden vereenzelvigd met één van de grootste sportevenementen op de zomerkalender, Wimbledon. Hetzelfde geldt voor asperges, hoewel de sector zelf er al jaren alles aan doet om toch vooral Britse asperges onder de aandacht te brengen. In het algemeen konden de meeste ondervraagden ook niet opnoemen welke groente en fruit eigenlijk in Groot-Brittannië worden verbouwd of geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.