Home

Nieuws 1 reactie

Bestedingen duurzame groente en fruit dalen

Het marktaandeel duurzame groente en fruit (inclusief aardappelen) in Nederland daalde in 2013 van 6,8 naar 6,2 procent.

Dat blijkt uit het rapport Monitor Duurzaam Voedsel 2013 van het ministerie van EZ. AGF vormt een uitzondering, de totale uitgaven aan duurzame voeding stegen. Daarentegen daalden de bestedingen aan duurzaam fruit met 5,1 procent. Bij groente bleef de daling beperkt tot 0,2 procent. Bij aardappelen was de daling 15 procent. In supermarkten daalden de bestedingen aan duurzame groente en fruit harder (inclusief aardappelen) van 253,9 miljoen euro in 2012 naar 239,8 miljoen in het afgelopen jaar. Dat is een daling van 5,6 procent. Er waren ook dalingen te zien in de buitenhuishoudelijke markt, de afzet via catering en restaurants. Bij speciaalzaken werd juist meer besteed aan duurzame groente en fruit.

De consumenten kochten in 2013 wel meer biologische AGF, maar minder Fairtrade, Rainforest Alliance en Milieukeur. Bij dat laatste keurmerk is vaak niet zichtbaar dat het om Milieukeurproducten gaat, wat de meting enigszins vertroebelt.

In 2013 steeg de omzet van voedsel dat dier- en milieuvriendelijk is geproduceerd met ruim 10 procent naar een totaal van €2,5 miljard.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) spreekt van een positieve ontwikkeling. "We zijn er nog niet, maar het informeren van consumenten over duurzaam produceren werpt vruchten af. Mensen kiezen steeds bewuster wat zij op hun boodschappenlijstje zetten. Door deze positieve ontwikkeling is duurzaam voedsel met afstand de belangrijkste groeimarkt voor onze voedingssector." De uitgaven aan voedsel zonder duurzaamheidskeurmerk daalden juist (1,1 procent).

Eén reactie

  • P Verschuren

    Het is jammer dat men er een volkomen arbitraire definitie van duurzaam op na houdt. Als je de juiste zou pakken dan was nagenoeg al het voedsel duurzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.