Home

Nieuws

Belgisch 'hagelweekend' heeft lokaal grote gevolgen

De Belgische Boerenbond verwacht dat het onstuimige weer van afgelopen weekend met zware hagelschade vooral lokaal veel telers treft. Zuid-Limburg lijkt ontkomen aan zware schade.

Dat betekent vooralsnog dat individuele telers hard getroffen zijn in vooral gemeentes Wingene (West-Vlaanderen), Sint Niklaas en Melsele in Oost-Vlaanderen. Op dit moment lijkt geen sprake van grote schade in één van de land- of tuinbouwteelten. In Oost-Vlaanderen staat veel kleinfruit. Zo is de kriekenteelt (kersen voor industrie) rond Mechelen getroffen.

De komende dagen gaan schattingscommissies van de afzonderlijke gemeentes opgaven van schade inventarisseren en mogelijk komt er via rampenfondsen een vergoeding voor de ergst getroffen bedrijven. Bij het bezoek van de Vlaamse ministerpresident Kris Peeters aan Wingene zondag bleek dat bij de hagelbui van zaterdagvond in Oost-Vlaanderen circa 1.500 hectare land- en tuinbouwgrond beschadigd raakte van circa 150 bedrijven, waaronder glastuinders.

Teler Filip Vantornout in Wingene had net zes hectare snijbiet ingezaaid, alles is weggespoeld. De precieze schade is pas over een aantal dagen zichtbaar. De kassen in die regio zijn ook geraakt. Gewas, zoals sla, is door de glasschade niet meer te verkopen.

Fruitveiling Zuid-Limburg laat weten dat het teeltgebied door het oog van de naald is gekropen. Her en der is wat hagelschade, maar de zwaarste buien waren in België en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.