Home

Nieuws

'ZON-directeur vertrekt te vroeg'

Gerjo Scheringa heeft voor een omwenteling gezorgd bij ZON door de organisatie te verbeteren en commerciële aanscherpingen, maar het vertrek is te vroeg en wordt betreurd.

Dat melden telers los van elkaar. Wel is er begrip voor persoonlijke afwegingen bij zijn vertrek. Zijn vroege vertrek (na twee jaar) wordt los gezien van het voortijdige vertrek van andere directieleden de laatste jaren, blijkt uit die rondgang. Scheringa heeft juist bewezen dat ZON bestuurbaar is, vinden telers.

Tasty Tom-teler Ton Janssen, tevens voorzitter van de telersvereniging:  "Ik vind het erg, erg jammer dat hij vertrekt. Ik zei vanmorgen nog tegen een collega dat Scheringa ZON wel in de steigers heeft gezet, maar dat die nog niet zijn afgebroken. Dan pas zie je hoe het er uit ziet. Tegelijk zeg ik: ga er maar aanstaan. Tuinders hebben allemaal een mening, probeer al die kikkers maar in één kruiwagen te houden. Ik vind het een hell of a job. En Scheringa was toch echt een topper."

Vertrouwen

Rutger Lommerse, voorzitter van telersvereniging Pamosa, noemt Scheringa een krachtig bestuurder die de handel snapt en die teelt en handel op verantwoordelijkheid aanspreekt. Met Pamosa werkte Scheringa intensief samen. Lommerse: "Hij heeft de stappen gezet die nodig waren om het vertrouwen van de paprikatelers en ZON te herstellen." Het vertrek van Scheringa betekent niet dat Pamosa afwijkt van die lijn. "Hij heeft een team neergezet waar we veel vertrouwen in hebben. Maar ik vind wel dat hij te vroeg vertrekt. We hadden graag nog een aantal jaar met hem verder gewerkt." Scheringa was verantwoordelijk voor de vorming van de business unit paprika, waar telers in een korte keten met meer inbreng aan toegevoegde waarde konden werken. Ook de kwaliteitsslag in de organisatie en bij telers benadrukt Lommerse. "Scheringa heeft oog voor het feit dat er grote en kleine telers zijn en dat ook daar marktgericht en kwalitatief hoogstaand gewerkt moet worden."

kostenbesparing

Janssen noemt de kostenbesparing als grootste verdienste. "Het is toch knap dat de veiling nog zo goed draait ondanks het vertrek van enkele tientallen mensen. Het heeft tot spanning op de werkvloer geleid, maar het kon niet anders. De druk op de teelt is enorm, ook met de huidige slechte prijzen. Er moet bezuinigd worden."

Knolselderijteler Luc Berden uit Venlo noemt de commerciële veranderingen die ZON doorvoert als belangrijkste verdienste van Scheringa. "Ik zeg al jaren dat de afzet veel vraaggerichter moet. Ik vind zelfs dat het sneller moet, maar het is moeilijk om een coöperatie waar een systeem jarenlang gegroeid is, zomaar te veranderen. Dat vereist iemand met een rechte rug die dat ook waarmaakt. Scheringa was iemand die dat kon. In die zin vind ik het echt jammer dat hij vertrekt."

Of registreer je om te kunnen reageren.