Home

Nieuws

Risico's 'valse' pesticide zijn groot

De economische schade van gebruik van valse gewasbeschermingsmiddelen is in potentie groot.

Zo'n schandaal kan dezelfde belangstelling trekken als het paardenvleesschandaal. Dat blijkt uit een juridische verkenning van voedselfraude door het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2004 in Frankrijk en in 2007 in Spanje leidde dat al tot forse schade bij tomaten- en paprikatelers uit die gebieden.

Het ministerie maakt uit internationale literatuur op dat tuinders zich niet altijd bewust hoeven te zijn van een vervalst product. Internationaal zijn grote parallelimporten aangetoond met ogenschijnlijk dezelfde werking van producten, maar zonder zicht of controle op andere ingrediënten. De handel wordt steeds meer gekoppeld aan internationaal opererende criminele organisaties. Opsporing en vervolging is bovendien lastig. Als een residu wordt aangetroffen in een eindproduct, is de oorspronkelijke bron vaak niet meer te achterhalen.

Uit de literatuurstudie valt op te maken dat het geschatte aandeel valse middelen zeven tot tien procent bedraagt van de totale handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.