Home

Nieuws

Rechter: tunnelkas is gebouw en moet dus weg

De Raad van State oordeelt dat een teler in Emmen zijn tunnelkassen moet verwijderen.

De gemeente Emmen en de rechtbank Noord-Nederland oordeelden eerder dat de tunnelkas feitelijk een gebouw is waarvoor geen ruimte bestaat in het bestemmingsplan. Bezwaar en beroep en hoger beroep van de teler mochten niet baten.

De teler beriep zich op uitspraken waarin ondermeer pergola's met tentdoek wel zijn toegestaan. De negen tunnelkassen zijn bedoeld om 's winters planten te beschermen op het bedrijf. De kassen zijn dus tijdelijk, maar niet de constructie, oordeelde de rechter. Daarmee is het een permanent teeltondersteunende maatregel en niet toegestaan onder het bestaande bestemmingsplan, blijkt uit de uitspraak.

De gemeente Emmen heeft de teler in oktober 2011 opgelegd de tunnelkassen te verwijderen door een dwangsom op te leggen. Daar lijkt de teler zich nu aan te moeten houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.