Home

Nieuws

Rechter: schade na belastingtruc groentehandel

Een handelsbedrijf moet de schade betalen van een belastingconstructie waarmee afnemers gedupeerd raakten.

Het handelsbedrijf kocht het product van de teler terwijl het nog  'in aangroei' was in plaats van geoogst product. Zo kon het betaling van omzetbelasting voorkomen. Het in Cyprus gevestigde handelsbedrijf wilde namelijk zo onder de landbouwvrijstelling vallen en slechts het lagere Landbouwforfait betalen. Eén van de afnemers van champignons raakte in de problemen na een naheffing van de belastingdienst.

De rechter oordeelde dat het handelsbedrijf de schade van de afnemer moet betalen. Het handelsbedrijf had de afnemer namelijk niet van te voren gewaarschuwd dat haar facturen fiscaal anders behandeld worden, of dat de belastingdienst de constructie mogelijk niet zal accepteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.