Home

Nieuws

ING: groenteprijzen 2014 vijf procent lager

ING rekent dit jaar op een daling van de groenteprijzen met vijf procent.

Dat schrijft de bank in haar Kwartaalbericht Agrarische Sector op basis van LEI-gegevens.

In de tomatenbranche gaat het net zo slecht als vorig jaar, maar ook de prijsvorming bij komkommers en paprika's blijft naar verwachting duidelijk achter bij die in 2013, zo schrijft de bank. "Vooral voor tomaten verliep de prijsvorming desastreus, maar ook de komkommer- en paprikaprijzen zijn dit voorjaar – ondanks het lagere paprika-areaal – erg laag."

De bank voorziet dat de prijsvorming in de rest van het seizoen ook sterk zal afhangen van de ontwikkelingen van het weer. Opvallend is dat de bank op basis van LEI-gegevens uitgaat van een gelijk volume als 2013 voor zowel groente als fruit. Daardoor voorziet ING een daling van de exportwaarde van vijf procent.

Aan de kostenkant signaleert de bank wel een voordeel. De stookkosten zijn door het warme voorjaar lager gebleven. In de glastuinbouw hangt een kwart van de productiekosten af van de energieprijs en sinds begin 2014 is de gasprijs voor levering 2015 en 2016 licht gedaald naar circa 24,5 cent per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.