Home

Nieuws

Dijksma ziet rol voor tuinbouw in cityfarming

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat de uitwisseling tussen alle projecten en initiatieven rond stadslandbouw beter kan. De professionele tuinbouw kan in die ontwikkeling een belangrijke rol spelen.

Dat stelde staatssecretaris Dijksma gisteren op de Dag van de Stadslandbouw in Utrecht. Al langer bestaat het stedennetwerk stadslandbouw waarin gemeenteambtenaren kennis en ervaring uitwisselen. En met ondersteuning van de EZ-regeling 'Duurzaam Door', worden nu in Alpen aan de Rijn, Zeist en Arnhem ook netwerken opgezet waarbinnen projecten elkaar tegenkomen en ze van elkaar kunnen leren. Ervaringen worden vervolgens uitgewisseld met het stedennetwerk, dat sinds de toetreding van Leeuwarden gisteren 24 gemeenten sterk is.

Dijksma heeft daarbij ook oog voor de grote internationale schaal, die stadslandbouw kan gaan aannemen. "In 2020 woont 60% van de wereldbevolking in de stad. Dat is slechts 2% van alle landoppervlak. In Nederland woont al sinds de 17e eeuw de meerderheid in de stad. We hebben daardoor al geruime tijd ervaring met het voeden van onze metropolen onder meer vanuit het Westland. Nergens ter wereld wordt zoveel op zo'n klein gebied geproduceerd als hier."

De professionele tuinbouw kijkt dan ook serieus naar de kansen die de door pioniers klein gestarte staslandbouw – die in de praktijk meestal vooral stadstuinbouw is – kan bieden. Binnen de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen heeft de publiek private samenwerking over Stadstuinbouw geleid tot kruisbestuivingen tussen grote spelers en kleine initiatieven.

Dijksma haalt het voorbeeld aan van Priva, dat haar kennis over klimaat- en procesregeling in kassen graag wil inzetten in ruil voor de mogelijkheid om te experimenteren in een stadslandbouwproject. Als proeftuin voor grote innovaties. "Of Philips die met LED-lampen en technologie samenwerkt met kwekers."

Het is volgens Dijksma dan ook goed dat er in het Europees plattelandsontwikkelingsprogramma nu ook mogelijkheden zijn voor stadslandbouw. "De provincies mogen stadslandbouwprojecten aandragen als ze het landelijk gebied verduurzamen en als ze nieuwe vormen van ondernemen genereren. De provincie Noord-Brabant heeft al vergevorderde plannen hoe zij dit vorm kan en wil geven."

De dagen van de stadslandbouw in Utrecht duren nog tot en met morgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.