Home

Nieuws

Timmermans prijst kassenbouw Nederland in Japan

Nederland en Japan gaan bekijken hoe de landen nog nauwer kunnen gaan samenwerken, op politiek en economisch gebied, waarbij tuinbouw als voorbeeld dient.

Dat hebben minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Japanse ambtsgenoot Fumio Kishida afgesproken. Timmermans is in Japan voor een conferentie over nucleaire ontwapening. ,,Het meest actuele voorbeeld is de kassenbouw'', stelt Timmermans.

,,Speciaal voor de regio Fukushima, getroffen door de tsunami en het ongeluk met de kernreactor, worden momenteel door Nederlanders glastuinbouwprojecten ontwikkeld. Dat soort samenwerking willen we graag vaker zien'', aldus de minister.

Ook als investeringsbestemming is Nederland aantrekkelijk voor Japan, vindt Timmermans. ,,De Japanners zien ons als de poort naar Europa. Nauwere samenwerking kan leiden tot meer investeringen en dus tot meer werk voor BV Nederland'', aldus de minister.

Zaterdag sprak de minister met een overlevende van de Amerikaanse nucleaire aanval op de Japanse stad aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De bewindsman herdacht in de stad de slachtoffers van de atoombom.

Timmermans heeft aan Kishida laten weten dat Nederland het waardeert dat Japan vasthoudt aan de excuses die in 1993 zijn gemaakt voor dwangprostitutie in de Tweede Wereldoorlog en dat een uitwisselingsprogramma voor Nederlandse oorlogsgetroffenen doorgaat.

Timmermans noemde het verder goed dat de Japanners zich neerleggen bij het oordeel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de Japanse walvisvangst moet stoppen. ,,Door het recht te respecteren laat Japan wederom zien een betrouwbare partner te zijn'', aldus Timmermans. ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.