Home

Nieuws 1 reactie

Sector blij met GMO-standpunt Dijksma

Afzetorganisaties zijn blij dat staatssecretaris Dijksma uitdraagt dat de huidige GMO-regelgeving voor groente en fruit niet afdoende werkt en tot problemen met terugvordering leidt.

Dijksma zal in de bijeenkomst volgende week met EU-landbouwministers pleiten voor wijzigingen in het stelsel. Volgens koepel voor afzetorganisaties DPA is dat een stap vooruit. Directeur Hans van Es: "We lopen al twee jaar lang de deur plat op het ministerie en er komt nu eindelijk beweging in. Wij  bleven tot dusver met terugwerkende kracht op problemen stuiten doordat de uitvoering van de regeling steeds veranderde, ook door de staatssecretaris. Dit signaal juichen we daarom toe."

Nederland heeft zich steeds ingezet voor behoud van GMO in de huidige vorm, maar met verbeteringen en verduidelijking om nog meer problemen met terugvordering te voorkomen. Dat laatste is nog niet gelukt. Daardoor dreigt de werking van GMO om aanbod te concentreren aangetast te worden. Van Es: "Wat nu gebeurt, is dat in verschillende Noord-Europese landen de nationale overheden de boel op slot zetten uit angst voor nog meer terugvorderingen door Brussel. Als dat gaat gebeuren, hebben we helemaal niets bereikt met onze pogingen om GMO te verbeteren."

Eén reactie

  • P.N. Slagter

    Natuurlijk zijn de afzetorganisaties blij met het standpunt van onze minister.
    Ze willen dat het gmo geld alleen maar beschikbaar is voor de grote afzetorganisaties. Gmo geld zou moeten zijn voor gezamelijke afzet maar sinds er gmo is ,is er alleen maar versnippering onstaan in de afzet. Misschien is het wat voor de minister om daar eens naar te kijken. Nu gebruiken de gmo ontvangers het geld alleen maar om onder kostprijs producten aan te bieden. Gmo moet je gewoon afschaffen en als de sector het zonde vind om dit geld te verliezen verdeel het dan op een eerlijke manier.
    Ton Slagter bloemkool teler te Lutjebroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.