Home

Nieuws laatste update:30 apr 2014

Rusland dreigt Polen met importstop

Rusland overweegt een importstop in te voeren voor groente en fruit uit Polen. Volgens Rusland voldoen de producten uit Polen te vaak niet aan residu-eisen en andere fytosanitaire standaarden.

Persbureau Agra Europe stelt dat Brussel en Moskou niet voor 10 mei in overleg treden over het handelsgeschil.
Polen exporteert met name appels en een serie groenten naar Rusland. Polen exporteert het grootste volume in de zomer. Rusland moet wat de Russische voedselveiligheidsorganisatie Rosselkhoznadzor betreft voor die periode aangeven hoe het standaarden op orde krijgt. Polen is de tweede grootste exporteur van groente en fruit naar Rusland. Vorig jaar ging voor 440 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland. Nederland was goed voor een export van 183 miljoen euro.
Eerder deze maand legde Rusland de invoer van verwerkt varkensvlees uit Polen en Litouwen stil, maar nu zegt Rusland deze importstop opnieuw onder de loep te nemen. Rusland had reeds importrestricties ingesteld voor vers varkensvlees en ingevroren varkensvlees uit de hele EU, dat aankondigde bij onveranderd beleid van Moskou naar wereldhandelsorganisatie WTO te stappen zodat Rusland aangepakt kan worden.

Rusland en Polen staan lijnrecht tegenover elkaar in het conflict over Oekraïne. Polen steunt de regering in Kiev die middels een halve coup aan de macht kwam. Rusland is een felle tegenstander van de regering, annexeerde het Oekraïense schiereiland de Krim en steunt separatisten in Oost-Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.