Home

Nieuws

Horticoop moet groei in buitenland halen

Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop wil verder groeien in het buitenland.

Internationalisering is een speerpunt via export, maar ook buitenlandse deelnemingen. Er zijn al vestigingen in Denemarken, Duitsland, Ecuador en de Verenigde Staten. Groeikansen zijn groter in het buitenland, stelt de organisatie. De omzet daalde in 2013 naar 180 miljoen euro (191 miljoen in 2012). Het ledenbestand bedraagt momenteel een kleine 1.500 telers en kwekers, zo laten voorzitter Theo Ammerlaan en directeur Igo Janssen weten aan het ledenblad van koepel voor coöperaties NCR.

Horticoop wil voor leden de omzetgrens optrekken. Er komen regels voor minimumafname. Ammerlaan: "In de tuinbouwtoelevering kan iedereen overal klant zijn, maar als je lid wilt zijn, hoort daar een iets andere perceptie bij. Het besluit over de minimumafname en omzetdrempel is genomen en verwerkt in de statuten en zal dit jaar tot uitvoering gebracht worden."

Een verandering wordt ook doorgevoerd op bestuurlijk vlak. De regiobesturen maken plaats voor een landelijke ledenraad van 15 leden, bestaande uit de bestuursleden van de sectorcommissies voor potplanten, snijbloemen en glasgroente. Bestuurders moeten ook substantieel klant zijn van de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.