Home

Nieuws

Geen Ehec-steun Spaanse teler Coforta

Een Spaanse tomatenteler en lid van Coforta kan geen aanspraak maken op Nederlande Ehec-steun voor interventie van zijn tomaten in 2011.

Dat oordeelt het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Volgens de rechter is de aanvraag niet conform de verordening gedaan. Van overmacht was geen sprake, oordeelt het college. Belangrijkste argument was dat de afzetorganisatie niet vooraf melding had gedaan van de interventie, maar achteraf de interventie meldde. Coforta stelde daar tegenover dat het niet anders kon. Vooraf leek de regeling voor Ehec-steun niet voor buitenlandse leden te gelden. Dat hadden vertegenwoordigers van uitvoerder Productschap Tuinbouw laten weten, stelde Coforta. Ook bleven mails van Coforta onbeantwoord. Coforta ziet de mails achteraf als aanmelding van de interventie en betoogt dat daarmee de interventie wel aan de vereisten voldeed.

Tot uiterlijk 11 juli 2011 konden producenten van onder andere sla, tomaten en komkommers EU-steun aanvragen in verband met het uit de markt nemen, niet-oogsten of groen oogsten van producten wegens de EHEC-crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.