Home

Nieuws

EU haalt vaak geld terug uit groente en fruit

De Europese Commissie haalt relatief vaak Europese subsidie op groente en fruit terug.

Van alle landbouwsubsidies die worden teruggevorderd neemt die voor groente en fruit de vierde plaats in. Het meeste geld wordt teruggevorderd bij hectaretoeslagen, dierpremies en subsidies voor olijven, olieën en vetten. Met ruim 455 miljoen euro in de periode 1999 tot 2008 komt groente en fruit op de vierde plek. Dat blijkt uit het rapport van de Europese Commissie: Umsichtige Verwaltung des Agrarhaushalts. Voor hectarepremies lag het bedrag op circa 920 miljoen euro in die periode.

In de periode na 2008 begon de Europese Commissie nog strikter op te treden tegen landen waar de uitvoering van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) niet juist verliep.  Overigens is Nederland helemaal niet koploper in problemen met GMO en erkenningen met telersverenigingen. Gedurende de periode 2004 tot en met 2010 werden de meeste erkenningen van telersverenigingen (groente en fruit) ingetrokken in Spanje (148), Frankrijk (94) en Italië (43).

De grootste probleemlanden met Europese landbouwsubsidies zijn Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk. Deze landen kregen in totaal voor alle subsidies opgeteld tussen 1999 en 2008 elk voor tussen de 800 en 940 miljoen euro aan terugvorderingen opgelegd. Nederland kreeg in die periode voor circa 50 miljoen euro aan terugvorderingen opgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.