Home

Nieuws

EU haalt opnieuw GMO-geld terug bij landen

De Europese Commissie heeft GMO-gelden teruggevorderd van Denemarken en Frankrijk.

In beide landen zijn telersverenigingen onterecht erkend als GMO-organisatie. De verenigingen ontvingen daardoor ook onterecht gelden uit het GMO-fonds. Dat blijkt uit een overzicht van correctiebesluiten van de commissie. In totaal is 7,6 miljoen euro voor groente en fruit teruggevorderd. Denemarken moet één miljoen euro terugbetalen aan de EU.

Nederland behoorde niet tot de landen waaraan correcties zijn opgelegd. Nederland heeft het eigen GMO-beleid aangescherpt uit angst voor verdere terugvordereningen, die de afgelopen vijf jaar zijn opgetreden.

Ook het Verenigd Koninkrijk moest geld terugstorten aan de Europese Commissie. Het gaat daarbij om geconstateerde boekhoudfouten.

Frankrijk kreeg een zware correctie te verduren. Het land moet 238 miljoen euro terugstorten vanwege onregelmatigheden in de besteding voor gebiedsontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.