Home

Nieuws

Britse controle-actie op illegale arbeid

De Britse Gangmasters Licensing Authority, toezichthouder op het uitlenen van tijdelijke werkkrachten, heeft de afgelopen weken meer dan 300 boeren en tuinders bezocht.

De GLA wil  weten met welke uitzendorganisaties boeren en tuinders contracten hebben afgesloten. Op inschakelen van een tussenpersoon zonder vergunning staat voor de inlener in Groot-Brittannië een gevangenisstraf van maximaal een half jaar.

De controle volgt op het afschaffen van een speciale dispensatieregeling voor seizoenkrachten in de land- en tuinbouw, de Seasonal Agricultural Workers Scheme. Onder die regeling werkten vorig jaar zo'n 21.000 Bulgaren en Roemenen op tuindersbedrijven en elders in de landbouw. De SAWS is voor hen niet meer nodig omdat ze sinds 1 januari vrij toegang hebben tot de arbeidsmarkt in de hele EU. De Britse boerenbonden hebben vorig jaar nog wel actie gevoerd voor behoud van de regeling om mensen van elders aan te kunnen trekken maar de SAWS is toch per eind december 2013 beëindigd. Dat betekent dat land- en tuinbouwbedrijven nu onder de gewone regels voor het inhuren van tijdelijke krachten vallen, waar de Gangmasters Licensing Authority controle op uitoefent.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.