Home

Nieuws

Betalingstermijn wapen om gunst telers

De coöperaties Fruitmasters en ZON beloven telers binnen twaalf dagen uit te betalen. Ze zetten de betalingstermijn in als concurrentiewapen.

Dat blijkt bij de jongste jaarcijferreeksen. Beide partijen verwachten dat op dat punt een groter verschil tussen telersverenigingen zal ontstaan. Beide afzetorganisaties schieten de rekening feitelijk voor, omdat supermarkten vaak pas later betalen. Over die termijn wordt nauwelijks gesproken, maar wettelijk kan die oplopen naar 60 dagen, al is dat zeker niet bij alle afnemers zo.

Financieel directeur Sjors Kruiper van Fruitmasters: "De termijn van 12 dagen staat bij ons niet ter discussie. We zien dat het bij andere partijen wel effectief verandert, maar dit staat voor ons vast. We willen ons daarmee ook onderscheiden van andere partijen. We zijn een sterke coöperatie, we kunnen relatief makkelijk aan financiering komen. We kunnen onze termijnen in de hand houden. Feit is dat de coöperatie het geld kan lenen bij de bank, waarbij de rente historisch laag is."

Ook financieel directeur Ari Franken van ZON belooft de telers de betalingen binnen 12 dagen te doen. Ook hier gaat het om onderscheid ten opzichte van concurrenten. "Je ziet in de huidige tijd dat het voor telers toch steeds belangrijker wordt. Wij zagen dat het bij Fruitmasters gelijk blijft. Bij andere verenigingen wordt dat opgerekt, bij ons is dat ook geen onderwerp van gesprek." Bij coöperatie Coforta loopt de discussie over uitbetaaltermijnen. Het past echter in een bredere discussie over financiering van de coöperatie om kosten zoveel mogelijk te beperken, waaronder die voor bankkrediet.

Of registreer je om te kunnen reageren.