Home

Nieuws

Staking bij luchtvrachtpartij groente en fruit

Personeel van luchtvrachtafhandelaar Aviapartner Cargo (APC) op Schiphol gaat staken voor een betere cao.

Het internationale bedrijf heeft ondermeer een groot verscentrum op Schiphol en is daarmee ook afhandelaar van partijen groente en fruit (im- en export). Bij het bedrijf kan niemand toelichten hoe de staking de productafhandeling zal raken en dus de groente- en fruithandel.

APC is partner van een aantal luchtvaartmaatschappijen. Als daar vluchten zijn geboekt door partijen in de handel of cargoboeking, kan dat gevolgen hebben. FNV Bondgenoten heeft niet bekendgemaakt wanneer het werk wordt neergelegd, maar het zal volgens een woordvoerder op korte termijn zijn. De staking duurt in principe 24 uur. De actie wordt verlengd als APC de onderhandelingen niet wil openen.

Bij handelskoepel FrugiVenta is niets bekend van problemen bij leden door de staking. Ook Blue Sky Cargo, dat vooral export doet, zegt nog niets gemerkt te hebben van een staking. Het bedrijf in Bleiswijk is gespecialiseerd in de uitvoer van versproducten als groenten en bloemen, maar doet ook zaken met andere luchtvaartmaatschappijen met andere afhandelaars.

De APC-werknemers willen een betere cao. Zo eisen ze teruggave van hun atv-dagen, een loonsverhoging van drie procent en een betere positie voor uitzendkrachten. De top van het bedrijf wil daarmee niet akkoord gaan. APC heeft op Schiphol 400 mensen werken, die jaarlijks meer dan 2500 vrachtvliegtuigen afhandelen. Door de staking zal alleen het vrachtvervoer worden ontregeld. Passagiersvluchten zullen volgens FNV Bondgenoten geen hinder ondervinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.