Home

Nieuws

Ploumen verdedigt steun export tuinbouw Tanzania

Nederland steekt miljoenen in verbetering van luchthaven Kilimanjaro International Airport om de uitvoer van ondermeer tuinbouwproducten uit Tanzania te stimuleren.

Volgens minister Lilianne Ploumen doet Nederland dat vanuit een internationaal programma voor ontwikkeling van infrastructuur, het ORIO-project. Ploumen schrijft dat na kamervragen van de PVV over de Nederlandse bijdrage.

De PVV vindt dat die steun beter binnen Nederland besteed kan worden aan bijvoorbeeld ouderenbeleid. Het is bekend date de PVV tegen veel vormen van ontwikkelingshulp is.

Ploumen wijst in haar antwoorden echter op de belangen van  het Afrikaanse land, maar ook Nederlandse ondernemers. "De huidige staat van Kilimanjaro International Airport belemmert de economische ontwikkeling in onder meer toerisme en tuinbouw in de noordelijke regio van Tanzania. De rehabilitatie van de luchthaven zorgt niet alleen voor een verbetering van het Tanzaniaanse investeringsklimaat, maar is ook van belang voor Nederlandse ondernemers, die actief zijn in beide sectoren."

De EU steekt dit jaar circa 104 miljoen euro in ontwikkelingshulp in Tanzania. Nederland draagt daarvan circa 5 procent bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.