Home

Nieuws 1 reactie

Megafusie in groente en fruitbranche

Het Amerikaanse Chiquita gaat fuseren met Fyffes uit Ierland.

Dat maakten de twee ondernemingen maandag bekend. Beide partijen hebben vestigingen in Nederland. Daardoor ontstaat niet alleen een nieuwe marktleider voor bananen, genaamd ChiquitaFyffes. Chiquita zet bijna een miljard euro om in groentesalades en gezonde snacks. De fusie wordt geheel in aandelen afgehandeld, waarna de aandeelhouders van Chiquita 50,7 procent van het nieuwe bedrijf zullen bezitten en de aandeelhouders van Fyffes de rest. Het nieuwe concern heeft een jaarlijkse omzet van 3,3 miljard euro en zal een notering krijgen aan de beurs in New York. Het bedrijf krijgt hoofdkantoren in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina en in Dublin.

De fusie moet voor het einde van dit jaar worden afgerond. Volgens de bedrijven zal de fusie leiden tot 40 miljoen dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen. De helft van die kostenbesparing wordt gehaald uit het in elkaar schuiven van organisaties, de andere besparingen zitten in logistiek en verpakkingen. Er werken wereldwijd circa 32.000 mensen in meer dan 70 landen voor het gecombineerde bedrijf. Door de fusie verwacht ChiquitaFyffes dat de productbeschikbaarheid toeneemt. Het nieuwe concern heeft de beschikking over 24.000 hectare eigen teelt in Centraal Amerika.

 

Eén reactie

  • P Verschuren

    Zou bij een dergelijke onderneming de duurzaamheidsbalans nu meer uitslaan naar people en planet dan bij een familiebedrijf of toch iets meer naar profit?

Of registreer je om te kunnen reageren.