Home

Nieuws

Lieveheersbeestje zelf ook prooi

Het in de Nederlandse tuinbouw als luizenbestrijder geïntroduceerde veelstippelig Aziatisch lieveheersbeestje kan zelf een plaag worden. Anders dan aanvankelijk gedacht en door sommigen gevreesd, blijkt dit exotische beestje in ons land toch natuurlijke vijanden te kennen.

Dat concluderen Wageningse onderzoekers, samen met collega's uit Tilburg en Harvard (VS). De natuurlijke vijanden van inheemse lieveheersbeestjes zijn na enkele jaren overgestapt op het in Nederland inmiddels zeer talrijke Aziatische lieveheersbeestje (Harmonia axyridis). Het gaat daarbij om schimmels, nematoden en, in mindere mate, om mijten. De onderzoekers vonden een hoge mate van schimmelinfectie bij het exotische lieveheersbeestje. Bovendien werden in bijna elke populatie nematoden (kleine aaltjes) aangetroffen.

Dat is goed nieuws voor telers en andere groepen die overlast kunnen ondervinden van de Harmonia axyridis. Het beestje kan namelijk allergische reacties veroorzaken bij mensen en met name in de Amerikaanse druiventeelt is al veel schade geleden door dat de lieveheersbeestjes aan het eind van het seizoen als de luizen populaties zijn gedecimeerd, overstappen op het eten van vruchten.

Het is iets minder goed nieuws voor alle tuinders die gebruik maken van de diensten van de Harmonia als luizenvreter. De onderzoekers  kunnen in dit stadium nog niet aangeven welk effect schimmels en nematoden hebben op de keverpopulaties. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat vrouwtjes die geïnfecteerd zijn met nematoden geen eitjes meer leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.