Home

Nieuws

Japanse premier test Westlandse kassen

Direct na de nucleaire top in den Haag bezocht de Japanse premier Shinzo Abe de paprikakas van de gebroeders Valstar in De Lier. Het Westland heeft al enkele jaren nauwe contacten met Japan, dat zijn glastuinbouw moet en wil moderniseren.

Westlands burgemeester Sjaak van der Tak en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ontvingen de premier samen met de broers Ewout en Wibo Valstar. De groenepaprikatelers  zijn actief betrokken bij  de wederopbouw van  de Japanse tuinbouw in de door de tsunami van 2011 getroffen provincie. Samen met Remko Bakelaar van Vijverberg Advies en Takeshi Gotoh van Japan-Euro-Promotions zijn ze partner in een Nederlands-Japans consortium voor een project in Ishinomaki. Omdat door het zeewater de grond voorlopig slecht bruikbaar is, is het opzetten van een moderne substraatteelt des te interessanter voor de Japanners.

Ook om andere redenen is er inJapan grote belangstelling voor de Nederlandse tuinbouw.  De vrij kleinschalige en traditionele tuinbouw in Japan staat aan de vooravond van enorme veranderingen, ook door de vergrijzing van de sector. De leeftijd van de actieve tuinders is boven de 60 jaar. Alleen met investeringen in moderne kassen en hightech teelttechnieken zijn jongeren te porren voor een carrière in de groene sector.

Er zijn daarom grote mogelijkheden voor joint ventures tussen Japanse en Nederlandse bedrijven in de groenteteelt, kassenbouw, klimaatregeling en zaadproductie. De Japanse tuinbouw is gebaat met de Nederlandse kennis van de tuinbouw.  Voor Westlandse bedrijven liggen dan ook mogelijke opdrachten in het verschiet. Premier Abe toonde grote belangstelling voor de paprikateelt van de Gebroeders Valstar. Het werd letterlijk hoog bezoek toen de premier op een electrocar de hoogte in ging en zo de totale teelt overzag en zich daarna de Nederlandse paprika goed liet smaken.

Internationaliseringsbeleid

De komst van premier Abe naar Westland is het resultaat van het internationaliseringsbeleid van de gemeente Westland. Zo brachten de ministers Hayashi (Landbouw) en Nemoto (Reconstructie) in 2013 al een bezoek aan de Westlandse glastuinbouwsector. Burgemeester vvan der Tak heeft in oktober 2013 als delegatieleider van een handelsmissie naar Japan de Nederlandse tuinbouw al fors op de kaart gezet. Gemeente Westland werkt aan deze internationale handelsrelatie nauw samen met het Ministerie van EZ en de Nederlandse ambassade in Tokio.

Foto

  • Japanse premier test Westlandse kassen
  • Japanse premier test Westlandse kassen
  • Japanse premier test Westlandse kassen
  • Japanse premier test Westlandse kassen
  • Japanse premier test Westlandse kassen

Of registreer je om te kunnen reageren.