Home

Nieuws laatste update:26 mrt 2014

Dijksma: tuinbouw internationaliseert nog niet echt

Het brede tuinbouwbedrijfsleven investeert niet genoeg in internationalisering.

Bedrijven binnen topsectoren als tuinbouw en uitgangsmateriaal en food en agri moeten zich realiseren dat er meer nodig is dan een exportrelatie. "Structurele internationalisering vraagt om lokale investeringen in persoonlijke en financiële zin." Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een kamerbrief over haar internationaal landbouwbeleid.

nieuw beleid

De aansporing is verweven in een opsomming van initiatieven en aankondiging van beleid om internationalisering aan te jagen in de land- en tuinbouw. Dijksma ziet namelijk mogelijkheden de internationalisering van de tuinbouw (en landbouw) te versnellen door specifieke projecten 'gerichter en intensiever te ondersteunen'. Zo faciliteert het ministerie deelname van de Nederlandse tuinbouwsector aan de HortiASIA beurs in Bangkok.

platform

Verder wordt Nederland vanaf juni voorzitter van het Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA), een platform van veertig landen om duurzamer te produceren. Het is een kans om Nederlandse kennis en techniek te verspreiden, stelt ze. Daarnaast heeft Nederland de Alliance for Climate Smart Agriculture opgestart met de Wereldbank en de wereldvoedselorganisatie FAO. In september start het platform om klimaat-slimme landbouw in de praktijk te brengen.

Verder schetst Dijksma dit jaar nog met het bedrijfsleven handelsmissies te ondernemen naar  in ieder geval China, Maleisië, Rwanda en India. Ook wil Dijksma zaadfirma's stimuleren meer te doen aan levering van kennis en zaad aan boeren in ontwikkelende landen. Ze gaat de bedrijven daarop controleren en de voorlopers benoemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.