Home

Nieuws

Appelmarkt voelt effect lagere Roebel

In Polen staat de uitvoer appels naar Rusland onder druk.

De prijzen worden gedrukt door de devaluatie van de Roebel. De toch al zwakke vraag vanuit Rusland is door het moeilijker

uit te voeren transport nog verder teruggelopen, meldt het bureau AMI. In februari lag de ruiming zeven procent onder het niveau van vorig jaar. Daardoor was de appelvoorraad in Polen begin maart nog 12 procent meer dan vorig jaar.

In Nederland is het effect op de grotere maten Jonagold vooralsnog beperkt. Er werd een paar cent ingeleverd op de prijs, zo blijkt uit cijfers van AMI.

Op alle grote Duitse groothandelscentra lagen Duitse Elstar; alleen Keulen verkocht ook Nederlandse voor duidelijk hogere prijzen dan de Duitse. Bij Duitse Elstar is een lichte prijsdaling genoteerd, van een paar cent tot gemiddeld 92 cent voor losse Elstar. De Nederlandse Elstar lag in de schappen voor €1,15 per kilo, maar de bevoorrading is dus niet breed over alle centra aanwezig. Volgens AMI kijken grootwinkelbedrijven in Noord-Duitsland ook naar andere rassen als Jonagored.

De handelsbedrijven in Nederland zagen in week tien een hogere prijs bij Conference voor de maten 60-65 en 65-70 millimeter. De prijs bewoog vijf tot tien cent per kilo. Ook op de Duitse groothandelsmarkten liep de prijs in week tien gemiddeld iets op. Nederlandse Conference ligt er voor €1,10 per kilo tegen €0,89 voor een kilo Duitse Conference. Afgelopen donderdag kon Borgloon nog een paar cent bijschrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.