Home

Nieuws

'Vroegop mikt op meer na overname in biogroente'

Groentehandelsbedrijf Vroegop wil na de overname van biologische voedingsgroothandel Natudis doorgroeien op de markt voor biologische groente.

Dat zegt Bram Vroegop, directeur van Vroegop Windig, het AGF-handelsbedrijf van de holding Vroegop. Door Natudis te kopen, groeit het aanbod biologische groente, al is dat een beperkt onderdeel van de overgenomen groothandelsomzet.

Vroegop deed al de inkoop en logistiek voor biologische groente van Natudis, dat tot Wessanen behoorde. "Wat dat betreft verandert er niet veel. We willen wel groeien in biologische groente. We hebben als familiebedrijf een doelstelling daarvoor gesteld. Die markt groeit en we willen een groter aandeel, maar de echt grote volumes zijn te vinden bij partijen als Udea en Eosta die met export bezig zijn. Wij importeren wel, maar doen dat om de foodservicemarkt en retail te bedienen." Door de overname krijgt Vroegop een positie in het natuurvoedingskanaal, maar de groothandel Natudis blijft los van Vroegop Windig opereren.

Vroegop holding heeft een omzet van naar schatting 250 miljoen euro, waarvan de helft in (gangbare) AGF. Het overgenomen Natudis heeft 70 miljoen euro voedingsomzet. De verkoop van biologische groente is niet uit te splitsen, aldus Vroegop.  Het handelsbedrijf werkt al in directe relaties met 'een grote groep biologische telers'. Vroegop: "We zitten dicht op de teelt. Je moet een één-op-één relatie hebben met telers om op tijd aan je producten te komen natuurlijk. Het is een leuke groep ook om mee te werken, zeker met de Demeter-telers die ook een enorme betrokkenheid bij hun product hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.