Home

Nieuws

Verschillende meningen over Haags Polenhotel

Het vrijdag officieel geopende Polenhotel in de Haagse Uithof is een uitkomst, volgens wethouder Norder en initiatiefnemer Gezici.

Geïnteresseerde bezoekers van het wooncomplex reageren kritisch, aldus het Algemeen Dagblad. Omwonenden vreesden overlast van de 360 Polen, Letten, Slowaken en Tsjechen die er volgens Jobcenters' plan zouden moeten neerstrijken. Toen alles in kannen en kruiken leek, scherpte de overheid de woonnormen toch aan. Er mochten minder mensen in een woonunit dan aanvankelijk was bedacht. De twaalf woonblokken zijn nu zo ingericht  dat er 324 mensen tijdelijk kunnen verblijven. Ze kunnen kiezen uit een unit voor vijf of zes personen.

De Haagse wethouder Marnix Norder (volkshuisvesting) noemde in zijn speech de woonblokken in de Uithof "de op één na ideaalste manier van huisvesting". Hij benadrukt dat er stevige afspraken zijn gemaakt om gedoe voor de buurt te voorkomen. Het liefst ziet de stadsbestuurder de mensen uit Midden- en Oost-Europa in gewone, bestaande huurhuizen. Tegelijkertijd weet hij dat corporaties niet in een vingerknip woonruimten beschikbaar hebben. Buurtbewoner Gera Nieland en Uithof-directeur Eugène de la Croix bekeken de units gisteren kritisch. 'Mensonterend dit,' aldus De la Croix. "Deze mensen zien telkens collega's. In de slaapkamer, aan de ontbijttafel, in het busje naar de kassen en 's avonds weer in het keukentje." Nieland: "ik was een zware tegenstander van dit Polenhotel, nu een gematigd tegenstander. Ikzelf zou er niet kunnen functioneren."

Of registreer je om te kunnen reageren.