Home

Nieuws

Sector wil meer inzicht microbiologische risico's

De Nederlandse groenten- en fruithandel wil meer inzicht krijgen in microbiologische risico's in de keten.

Daarvoor moet het bureau Food Compass in de keten verse onbewerkte groente en en fruit gaan monitoren. Met de opgedane inzichten uit dat project kan Nederland mogelijk invloed uitoefenen op te verwachten ontwikkeling van Europese regelgeving voor risico's van bacteriën en virussen op voeding. Ook bij de herziening van het voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap zal meer aandacht voor microbiologie zijn.

De aandacht voor dergelijke voedselveiligheidsrisico's is toegenomen na de Ehec-crisis in 2011, maar ook door latere uitbraken van salmonella bijvoorbeeld of zelfs hepatitis. Monitoring draagt zo bij aan sectorale kennisopbouw, uitvoering van risico- en trendanalyses en afstemming en bewustwording  over microbiologische risico's op verse, onbewerkte groenten en fruit.

Voor het monitoringsproject door Food Compass vraagt de koepel FrugiVenta een financiële bijdrage van een ton uit het PT-fonds voor handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.