Home

Nieuws

Nederland voorbeeld voor Europees voedselbeleid

Nederland kan een voorbeeld zijn voor de rest van de Europese Unie als het gaat om initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan en de Nederlandse grondstof- en productketens te verduurzamen.

Dat zeggen de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Europese Commissie. Nederland vraagt  aan Europees Commissaris Janez Potočnik (Milieu) vooral aan te sluiten bij initiatieven, die in Nederland al van de grond gekomen zijn om het voedselsysteem te verduurzamen en de verspilling te verminderen.Een van de maatregelen is inzichtelijk te maken hoeveel er in de keten wordt weggegooid of op andere manieren verloren gaat. Het zou normaal moeten zijn dat alle bedrijven daarover gegevens openbaar maken, vinden Mansveld en Dijksma.

Een Europese aanpak is onontbeerlijk, omdat afzonderlijke lidstaten niet in staat zijn om ieder afzonderlijk het hoofd te bieden aan de nadelige gevolgen van de voedselproductie: het grote beslag op het beschikbare land, het gebruik van de zoetwatervoorraden, de bedreiging van de biodiversiteit en de verandering van het klimaat.

De bewindslieden wijzen op de Nederlandse initiatieven die door bedrijfsleven en de overheid zijn genomen om de verspilling van voedsel te verminderen. "Nederland verwacht van de Europese Commissie dat zij de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijfsleven respecteert en met haar beleid daarbij aansluit", aldus de brief aan Potočnik.

De Europese Commissie moet zich niet beperken tot technische maatregelen, zoals het opleggen van voorwaarden voor duurzaamheid bij aanbestedingsregels, vinden Dijksma en Mansveld. In de voorlichting naar burgers moet  meer aandacht komen voor de vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten. Dat is niet alleen gezonder voor de consument, maar ook beter voor het milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.