Home

Nieuws

'Grenzen aan testen voedselveiligheid'

De grenzen aan het testen van voedsel op voedselveiligheid zijn bereikt.

Voedselveiligheid kan niet wezenlijk verhoogd worden door meer te testen of door methodes te verbeteren. Dat concludeert Han Joosten in zijn inaugurele rede bij het aanvaarden van de functie van buitengewoon hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit.

Er is volgens hem wel een grote slag te maken door de veiligheidscultuur van de levensmiddelenindustrie te versterken. "In de meeste gevallen is er voldoende wetenschappelijke kennis over de manier waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar die wordt niet altijd ingezet", legt Joosten uit. "Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak en in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen waardoor consumenten onnodig risico's lopen", zegt de hoogleraar.

Of registreer je om te kunnen reageren.