Home

Nieuws

Greenery wil relatie met telers wijzigen

Coforta heeft vorige week op drie ledenbijeenkomsten een discussie gestart over mogelijk stevige wijzigingen in de relatie van telers met het handelshuis, zoals langduriger verbinding dan één jaar en verlenging van de uitbetaaltermijn.

De afzetorganisatie wil scherper opereren na een kostenbesparingsprogramma. Nu blijkt dat de afzetorganisatie ook antwoorden zoekt voor de invulling van een aantal financiële en strategische vragen. Een woordvoerder: "Onze strategie is bekend, we kiezen voor langdurige, zakelijke relatie met onze telers. Uiteraard is er ruimte om met telers te praten over de wijze waarop we deze strategie uitvoeren."

Zo is daar de uitbetaaltermijn. Het oprekken van de betalingstermijn door afnemers en de kortere uitbetaaltermijn aan telers van tien dagen drukken op de liquiditeit van het handelsbedrijf. Met de telers is 'open gediscussieerd' over mogelijke antwoorden, zoals een langere uitbetaaltermijn voor telers. Het is maar één van de mogelijkheden die is besproken, zegt een teler desgevraagd. "Het moet ergens door gefinancierd worden. Ons is gevraagd hierover na te denken als huiswerk. Er moet een beslissing op volgen."

De woordvoerder bevestigt dat de mogelijkheid is besproken, maar dat het onderdeel is van een brede discussie over het toekomstige lidmaatschap. De markt vraagt om veranderingen op dat punt. "We kijken naar mogelijkheden om een langduriger commitment naar elkaar uit te spreken. Met een langduriger relatie kunnen we beter langduriger afspraken maken met afnemers. Het zou ons werk op de dagelijkse afzetmarkt vergemakkelijk als we weten dat telers langer aan ons verbonden zijn." Hoe zo'n langduriger verbinding er concreet zou uitzien, kan de woordvoerder in deze fase niet zeggen. Door GMO kunnen telers al een langduriger verbinding hebben met de afzetorganisatie. The Greenery zegt ruimte te zoeken voor zulke afspraken binnen de wettelijke kaders voor coöperaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.