Home

Nieuws

GlobalGap bereidt nieuwe eisen voor bij teelt

Telers kunnen in 2015 nieuwe productievoorschriften en eisen verwachten in het voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap.

Dat werd donderdag duidelijk op de GlobalGap persconferentie op Fruit Logistica in Berlijn. Het risico van bacteriën en virussen (microbiologie) krijgt met name veel aandacht, maar ook zullen richtlijnen en eisen voor energie, watergebruik en bodemmanagement meegenomen worden.

Directeur Kristian Moeller van GlobalGap liet gelijk weten dat de nieuwe eisen (in versie vijf van het schema) in 2015 zonder overgangsperiode zullen ingaan. "Bij de vorige vernieuwing werd een overgangsjaar ingelast, maar dat leidde tot twee schema's naast elkaar en dus verwarring."

Hugh Mowat, namens supermarktketen Morrisons betrokken bij GlobalGap, wees op het feit dat 46 procent van de voedselvergiftigingen in de Verenigde Staten door groente en fruit veroorzaakt wordt. Supermarkten hebben eigen testprogramma's, maar er moet meer gebeuren, stelde hij. "Iedere retailers heeft zo'n programma, net als voor residu. Maar een basiscertificaat is belangrijk daaronder."

Dit jaar wordt met partijen in de Verenigde Staten samengewerkt aan teeltvoorschriften. In de VS is meer kennis  omdat daar problemen groter zijn en al langer aandacht is voor microbiologische risico's bij groente en fruit.

GlobalGap liet op de persconferentie verder weten dat het aantal telers dat door GlobalGap wordt geïnspecteerd op arbeidsomstandigheden en rechten is vertienvoudigd naar meer dan drieduizend telers. In Nederland is dat sociale schema nog in de pilotfase, maar mogelijk wordt ook in Nederland zo'n controle omarmd.

Verder wil GlobalGap verder integreren met keurmerken voor andere schakels in de keten als BRC of IFS om zo eisen voor de hele keten beter op elkaar af te stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.