Home

Nieuws

Geen EU-fonds voor kleine teelten

De Europese Commissie zal geen EU-fonds instellen om toelatingsonderzoek te ondersteunen voor nieuwe middelen in kleine teelten.

Zo'n fonds zou maximaal 6 miljoen euro per jaar kosten. Wel is de Europese Commissie bereid  jaarlijks 350.000 euro uit te trekken voor een platform dat kennis uitwisselt en de inspanningen van de lidstaten coördineert op het gebied van gewasbescherming voor kleine teelten. Zo'n EU-fonds voor steun bij toelatingsonderzoek zou moeten worden gefinancierd door teelt, fabrikanten en commissie.

In een peiling onder teelt, fabrikanten en overheden blijkt dat er weldegelijk steun is voor zo'n EU-fonds voor toelatingsonderzoek, maar dat zou bovenop reeds bestaande steun van nationale lidstaten komen, concludeert de commissie. Zij wil starten met een platform om kennis uit te wisselen en evalueren of dat voldoende effectief is.

Veel middelen zijn voor kleine gewassen commercieel oninteressant voor de fabrikanten. Door dure testen en procedures die aan een producterkenning voorafgaan, richten zij hun onderzoek liever op grotere teelten. De kleine teelten vertegenwoordigen een jaarlijkse omzet van 70 miljard euro per jaar. Dat is circa 22 procent van de totale omzet van de landbouwsector in de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.