Home

Nieuws

Frans GMO-voorstel geeft telers marktmacht

Groente- en fruittelers mogen meer marktmacht ontwikkelen als Franse voorstellen voor GMO worden overgenomen.

Het Franse ministerie van landbouw vroeg de kartelpolitie Autorité de la concurrence te onderzoeken of eerdere maatregelen voor de groente en fruitafzet voldoende hebben opgeleverd. De sector heeft nog altijd onvoldoende onderhandelingsmacht richting supermarkten, waardoor de dienst nieuwe instrumenten aanbeveelt. Gemiddeld verdiende een groenteteler in 2013 in Frankrijk circa 25.000 euro, tegen iets meer dan 30.000 euro voor een Franse fruitteler. De gemiddelde winkelprijs in Frankrijk ligt op een hoog niveau en is vergelijkbaar met landen als Noorwegen, stelt de dienst in een rapport.

Volgens de nieuwe GMO-verordening geldt niet langer de eis dat een producentenorganisatie alleen GMO-erkend mag worden als deze geen machtspositie heeft. De Fransen roepen op deze verruiming te gebruiken. Mededingingsadvocaat Greetje van Heezik van het advocatenkantoor Houthoff Buruma weet dat Frankrijk deze machtspositiebepaling van telersverenigingen strikt heeft gehanteerd. "In Nederland is bij de toelating van de enige APO de bepaling voor machtspositie al ruim geïnterpreteerd."

Een ander Frans voorstel draait om bevoegdheid over contracten te onderhandelen. Niet alle Franse telersverenigingen hebben bevoegdheid over prijs te onderhandelen. De Autorité de la concurrence pleit ervoor om dat te verruimen. In Nederland hebben alle telersverenigingen al die erkenning.

Frankrijk heeft een sterke invloed op het Europese landbouwbeleid. Een dergelijk Frans advies kan - bij weerklank in de Europese Commissie - daarmee het beleid beïnvloeden in andere landen. Zeker in Nederland, waar nu zowel handhaving van de GMO als Mededingingswet door het ministerie van EZ wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.