Home

Nieuws

Claim èn straf teler na listeria-uitbraak

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart wil dat de leveranciers van partijen met listeria besmette meloen de schade betalen na de uitbraak in 2011.

Wal-Mart stelt dat in één van de vele processen aangespannen door getroffen consumenten. Door die uitbraak stierven zeker 33 Amerikanen en werden tientallen mensen ziek in 28 staten.

De keten wil naast de leverancier en telers van de meloen ook de keteninspecteur Primus aansprakelijk stellen voor de geleden kosten. De besmetting op meloenen werd vastgesteld door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention

De verantwoordelijke telers, twee broers, zijn al veroordeeld door de rechtbank voor de besmetting op hun teeltbedrijf. De telers kregen een huisarrest van zes maanden en proeftijd van vijf jaar, meldt vakblad The Packer.

De supermarktketen heeft de inspectiedienst Primus ook aansprakelijk gesteld omdat de telers een hoge beoordeling en score kregen terwijl er aantoonbaar zaken mis waren op het bedrijf. Naast Wal-Mart, wordt ook van supermarktketen Kroger verwacht dat ze een dergelijke claim neerleggen bij de partijen uit de leveranciersketen. Het is niet ongebruikelijk dat leveranciers aansprakelijk gesteld worden, maar het is voor het eerst dat daar ook een auditbedrijf bij wordt genoemd als verantwoordelijke.

Of registreer je om te kunnen reageren.