Home

Nieuws

Steunmaatregelen groente en fruit verlengd

De Europese steunmaatregelen in verband met de Russische boycot worden verlengd tot 30 juni 2015. De Europese Commissie heeft hiertoe besloten, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Vanaf 1 januari 2015 is nieuw budget beschikbaar voor in totaal 9.700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika's, komkommers en augurken. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de exportcijfers naar Rusland in dezelfde periode over de laatste drie jaar.

Er is onderscheid gemaakt tussen twee categorieën, van elk 12.325 ton. Hiermee wordt voorkomen dat in het eerste kwartaal de hele pot al op is, terwijl er dan nog geen aanbod is van glasgroenten. Om uitputting van de steungelden te voorkomen kan later een andere onderverdeling worden gemaakt, als dat nodig is. Het totaal van 24.650 ton mag echter niet overschreden worden, aldus Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Steun voor aubergines en kool komt er niet in het kader van deze EU-verordening. Om toch iets voor deze telers te doen, wordt de interventieregeling verlengd. Hierdoor kunnen leden van producentenorganisaties toch ook steun krijgen voor kolen, champignons en pruimen, op basis van 50 procent EU-steun en 50 procent steun vanuit de PO.

Staatssecretaris Dijksma wil daarnaast werken aan structurele steun voor de groente- en fruittelers en verwijst naar de vorige week gepubliceerde regeling voor kredietgaranties, de Garantstelling Landbouwondernemingen Werkkapitaal (GLOW).

Ongeveer 125 werknemers in de sector hebben inmiddels werktijdverkorting gekregen, aldus het ministerie. Van de mogelijkheid om een lagere voorlopige belastingaanslag aan te vragen is maar 'zeer beperkt' gebruik gemaakt.

In januari komt Dijksma met een plan om nieuwe afzetmarkten aan te boren.

Of registreer je om te kunnen reageren.